ROOFVOGELS
Bekende soorten zijn de steenarend, de alpenkauw de alpenkraai.
Steenarend
De steenarend heeft een lengte van 80 cm tot 93 cm met een spanwijdte van 1,90 tot 2,25 meter en is daarmee een van de grootste landarenden op het noordelijk halfrond. Zijn poten zijn grote klauwen. Hij kan in de natuur 25 jaar oud worden, in gevangenschap kan hij wel rond de 60 jaar worden. Het verenkleed is grotendeels donkerbruin. In de nek heeft hij goudkleurige veren.
Steenarenden zijn goede jagers, die allerlei diersoorten aanvallen. In zeldzame gevallen vallen ze ook grote dieren aan, zoals herten en coyotes. In 2013 werd vastgelegd hoe een sikahert gedood en opgegeten werd en in 2004 werd een berenjong aangevallen. Er zijn geen aanvallen op mensen bekend.
Zijn nest kan wel twee meter zijn. Hij bouwt het op een rotsrichel of in een boom . Een legsel bestaat meestal uit twee eieren. De kuikens wegen rond de 100 gram als ze uit het ei komen. Het tweede kuiken komt later uit dan het eerste. Zo ontstaat er een verschil in lengte en zal in de meeste gevallen het oudste jong het jongste al na een paar dagen doodmaken, zonder dat de volwassen vogels ingrijpen. Dat tweede ei is een soort extra zekerheid, voor het geval een ei kapot zou gaan of het oudste jong niet zou overleven. De eieren zijn ongeveer 76 tot 59 mm groot en de broedduur is 43 tot 45 dagen. Het jong blijft ongeveer 70 dagen in het nest en zal dan zijn eerste vlucht maken.
De jongen worden door hun ouders gevoerd met afgescheurde stukjes vlees, zelfs nog maanden nadat ze zijn uitgevlogen. Toch sterven er veel in hun eerste levensjaar. Het duurt vier tot vijf jaar voordat ze volwassen zijn.
Alpenkauw
De alpenkauw is iets kleiner dan de alpenkraai en komt voor in de bergen. Hij heeft een prachtige gele snavel.
Alpenkraai
Deze kraaiachtige komt zoals zijn naam vertelt, voor in de Alpen. Maar ook in andere vooral bergachtige gebieden in Europa en Azië is hij te vinden. Hij heeft een zwart verenkleed en een rode, vrij smalle, kromme snavel. Hiermee zoekt hij in Alpenweiden naar insecten. De alpenkraai is wat minder aan bergen gebonden dan de alpenkauw.

Dit is een steenarend.

Hier zie je een alpenkauw.

Hier zoeken twee alpenkraaien voedsel.
Maak jouw eigen website met JouwWeb